ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Διακρατικό Έργο “ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ANTIOXCERT ΣΕ ΚΥΡΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ” στοχεύει στην Πιστοποίηση της αντιοξειδωτικής δύναμης σε κύρια αγροδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, το Πρότυπο ANTIOXCERT προσεγγίζει την Πιστοποίηση της αντιοξειδωτικής δύναμης κάποιων εκ των κύριων Ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, ο οίνος, η σταφίδα, το σκόρδο, το αλεύρι κριθαριού, το κάστανο, το πευκόμελο κτλ., ορίζοντας για κάθε προϊόν την κύρια ή τις κύριες ενώσεις στις οποίες οφείλεται η αντιοξειδωτική δύναμη του συγκεκριμένου προϊόντος ή της συγκεκριμένης ομάδας προϊόντων και ποσοτικοποιώντας τις ενώσεις αυτές σε κάθε παρτίδα προϊόντος. Τα τελικά προϊόντα επισημαίνονται με το κατοχυρωμένο από τον Πιστοποιητικό Οργανισμό GMCert Σήμα ANTIOXCERT AGRODIVISION – κοινό για όλα τα προϊόντα – με σαφή αναφορά στις συγκεντρώσεις των επιμέρους ενώσεων στο κάθε προϊόν.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Τα κύρια Ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι (ή δυνητικά μπορεί να είναι) πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις είτε λόγω του γενετικού τους υλικού (ποικιλίες, πληθυσμοί κτλ) είτε λόγω του τρόπου παραγωγής – παρασκευής τους. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις είναι πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού γιατί διατηρούν την ισορροπία μεταξύ του οξειδωτικού στρες (το οποίο ευθύνεται για πληθώρα ασθενειών) και του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Τα χαρακτηριστικά αυτά των προϊόντων σήμερα δεν γίνονται γνωστά στο καταναλωτικό κοινό μέσω της ετικέτας τους, έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν από τα ανταγωνιστικά τους προϊόντα και να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στην αγορά κι επομένως υψηλότερη τιμή.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ
Η πιλοτική εφαρμογή του Προτύπου ANTIOXCERT δημιουργεί μία νέα ομάδα προϊόντων, με κύρια χαρακτηριστικά την αντιοξειδωτική τους δράση, τα οποία εντάσσονται σε ένα μοντέρνο τρόπο διατροφής, που μπορεί να προσλάβει παγκόσμια διάσταση. Το Έργο αποβλέπει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών των πρωτογενών προϊόντων, με την καλύτερη ένταξή τους στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής μέσω συστημάτων ποιότητας και την προσθήκη αξίας στα γεωργικά προϊόντα, με προώθηση σε τοπικές αγορές και βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις. Τα πιστοποιημένα με το Πρότυπο ANTIOXCERT λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές αγορές, διαφοροποιούμενα από ανταγωνιστικά τους προϊόντα, δημιουργώντας υπεραξία και αποτελώντας τα δομικά υλικά για το “χτίσιμο” και τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής – με μετρήσιμους όρους – η οποία με απλά λόγια είναι μια καθαρά αντιοξειδωτική διατροφή με καλής ποιότητας λιπαρές ύλες και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Στην πιλοτική εφαρμογή του Προτύπου ANTIOXCERT συμμετέχει πληθώρα αγροτικών προϊόντων (σύνολο 10) τα οποία αποτελούν κάποια από τα κύρια αγροδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδας και με την κατάλληλη γεωγραφική κατανομή (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κρήτη) των Παραγωγικών Φορέων, η δυναμική του Επιχειρησιακού Σχεδίου ANTIOXCERT καλύπτει το σύνολο του Ελλαδικού χώρου και το κύριο μέρος των Ελληνικών προϊόντων. Η επαναληπτικότητα των δειγματοληψιών ώστε να περιλαμβάνονται προϊόντα παραγωγής τουλάχιστον 2 καλλιεργητικών περιόδων και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ερευνητικών Φορέων αναγνωρισμένου κύρους και ερευνητικού προσωπικού υψηλής δυναμικότητας από Ελλάδα και Κύπρο, διασφαλίζουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων.
